Renault Megane Özellikleri Nelerdir?
Renault Megane 2015 yılının sonlarına doğru dördüncü neslinin hatchback versiyonu tanıtılırken 2016 yılında da sedan versiyonu tanıtıldı. Megane sedanın yerini üçüncü neslinden sonra Fluence almıştı ve büyük satış başarıları elde ettiğini söyleyebilirim. Yeni agresif tasarımı ile megan sedan da bu başarıyı devam ettirecek gibi duruyor. Meganın tasarımını incelediğimizde önceki nesil Megane ya da Fluence kıyasla baştan aşağıya yenilendiğini söylemek mümkün. Megana ön yüzünden baktığımızda ilk dikkat çeken ön panjurdaki büyük marka amblemi oluyor. Megandaki iç içe geçmiş c formundaki ön far grubu ise ön panjur ile birlikte Renault’un Talisman modelinde de bulunan marka yüzünü oluşturuyor. Meganın arka tasarımına geçtiğimizde burada megan için en çok farkındalık oluşturan öğe arka stopların altından bagaj kapağındaki ambleme kadar gelen LED farlar oluyor. Meganın arkasında gayet büyük marka amblemi ve şık tampon tasarımı Meganı daha gösterişli kılıyor. Meganın tasarımına genel olarak baktığımızda önceki nesillere göre daha sinirli duruyor ve bende küçük bir Talisman izlenimi bırakıyor. Meganın dış tasarımı gibi iç tasarımı da Talismandan izler taşıyor. Meganın malzeme kalitesi gayet iyi düzeyde, kapılarda temas ettiğiniz yüzeyler kumaşla veya yumuşak plastik ile kaplı hatta torpidonun içi ve kapılardaki eşya gözlerinin içleri de kumaşla kaplı. Ön konsolda değişen donanım seviyelerine göre boyutları değişkenlik gösteren bir dokunmatik çoklu ortam ekranı yer alıyor. Renault’un en üst donanım paketi olan Icon donanım seviyesinde 7 inç büyüklüğünde bir ekran sizi karşılarken ek ücret ödeyerek 8,7 inç büyüklüğünde bir ekranla da alabiliyorsunuz. Renault bu ekranda R-link 2 diye adlandırdığı yazılımı kullanıyor. Bana soracak olursanız Renault’un dokunmatik ekranı gayet kullanışlı ve birçok uygulamayı içinde barındırıyor. Megane’nın üst donanım paketlerinde Head-up Display, Multi-sense ve eller serbest park etme sistemi gibi donanımları da alabiliyorsunuz. Meganın sunduğu yaşam alanı segmentindeki rakibi Jetta hariç diğer bütün rakiplerinden ve Fluecen den uzun olan dingil mesafesi sayesinde gayet iyi düzeyde. Meganın yalıtım seviyesine gelince, Fluenci ölçek olarak kullanacak olursak megana için fark edilir düzeyde iyileştirme yapıldığını kolaylıkla söyleyebilirim. Süspansiyonları ise sertleştirilmiş durumda. Bu konfordan ödün verse de sürücüye yol tutuşu olarak geri dönecektir. Meganın iç aydınlatmasında farklı renklerde ışık saçabilen bir aydınlatma kullanılmış olması da güzel bir detay olmuş.
Teknik Özellikleri
Meganın dördüncü neslinde, Renault ve Nissan tarafından birlikte geliştirilen CMF-CD platformu kullanılıyor. Megane ülkemizde sedan ve hatchback olmak üzere iki farklı karoserle satılıyor. Megan sedan 4.632 mm uzunluğa, 1,814 mm genişliğe ve 2,711 mm segmentinde oldukça iddialı bir aks mesafesine sahiptir. Ülkemizde üretilen Megane üç farklı motor hacmi ile ülkemizde satışa sunuluyor. 1.2 litre, 130 PS güç ve 205 NM tor üretebilen turbo beslemeli benzinli motor manuel ve otomatik şanzıman ile alınabiliyor. Diğer bir benzinli motor seçeneği ise 1.6 litre atmosferik beslemeli 115 PS güç ve 150 NM tork üretebiliyor. Ve bu motoru yalnızca manuel şanzıman ile kombine edebiliyorsunuz. Dizel motorlara geldiğimizde ise Renault’un neredeyse bütün modellerinde kullandığı, dayanıklı ve tutumlu motorları Meganda da yer alıyor. Dizel giriş seviyesi olarak 1.5 DCİ, 90 PS ve 220 NM motor yer alıyor. Renault bu motoru manuel şanzıman ile kombine etmiş. Renault aynı motor ile 110 PS güce ve 260 NM torka da ulaşmayı başarmış be bu motoru hem manuel hem de otomatik EDC şanzıman ile kombine etmiş. Bu motor ile ortalama yakıt tüketiminiz 6,5 litre dolaylarında olacaktır. Renaultun Meganeda kullandığı e n güçlü dizele gelicek olursak bizleri 1.6 litre hacminde 130 PS güce ve 320 Nm torka ulaşabilen bir motor karşılıyor. Meganı bu motor ile yalnızca manuel olarak bizlere sunuluyor. Renault’un EDC çift kavramalı otomatik şanzımanına göz atacak olursak, altı orana sahip bu şanzıman sakin kullanımlarda sarsıntısız ve hızlı geçişler sunuyor. Fakat bu EDC şanzıman, Volkswagen grubunun kullandığı DSG kadar hızlı geçişler yapmıyor. EDC şazıman bazen yokuş çıkarken de vites büyütmekte kararsız kalabiliyor. Megane sedanı tamir kiti ile alırsanız 550 litre, stepne ile alırsanız da 520 litrelik segmentinde oldukça iddialı kullanışlı bir bagaj sizleri bekliyor.
Renault Megane Fiyatları ve Piyasa Değerlendirilmesi
Dördüncü nesil Megane 63,600 ile 100,150 TL arasında oldukça geniş bir fiyat aralığı var. Benzinli Megane kombinasyonlarından Megane sedan 1.6 joy paketini 63.600 başlangıç fiyatıyla alabiliyorsunuz. Bu kombinasyonu hatchback karoserde 66,600 TL’ye alabiliyorsunuz. Diğer benzinli versiyon olan Megane 1.2 Icon paketini 81,400 TL’ye ve 1.2 Icon EDC paketini ise 87,900 TL’ye alabiliyorsunuz. dizel seçeneklre geçtiğimizde 90 HP’lik 1.5 DCİ Joy paketine 78,650 TL’ye ulaşabilirsiniz. 110 HP’lik Joy EDC paketi de 86,150 TL’ye sizin olabilir. Megane’da sunulan en güçlü dizele gelecek olursak Megane 1.6 DCİ GT Line paketine 98,150TL’ye ulaşabilirsiniz. Meganın ikinci el piyasasında ise fiyatlar 66,000 ile 120,000 TL gibi geniş bir aralığa sahip.
Megane’a Genel Bakış
Megane, küçük aile otomobili segmentinde Talismanın boyutları küçülmüş versiyonu gibi görünerek elit bir tavır sergiliyor. Megane hem ülkemizde aranan motor seçeneklerine sahip olmasıyla hem de segmentine uygun fiyatlar sunmasıyla Renault’un Fluence modeliyle elde ettiği satış başarısını devam ettirecek gibi gözüküyor.